دوشنبه، دی ۰۵، ۱۳۸۴
تاریخ گیتار 1
تاگیتار به سازهای گروه کوردوفن Cordophones تعلق دارد ، از این جهت که سیمهای آن در اثر ارتعاش تولید صدا میکنند.به هر حال گیتاری که به شکل امروزی میبینیم ، نتیجه تکامل آن در طی قرنهاست.ادامه مطلب...
عده ای بر این عقیده اند که گیتار از مصر سرچشمه گرفته استو عدهای نیز بر این نظرند که آن از سیتارای یونانی-آشوری Greek Assyrian Cithara که بوسیله رمیها به اسپانیا آورده سده گرفته شده است.اما به نظر می رسد که جد بزرگ تمام سازهایی که ما به عنوان کوردوفون از آنها یاد کردیم یک کمان موسیقی باشد که تنها یک سیم ساده به دو سر آن متصل بوده است که با کشیدن و رها کردن سیم صدایی در کمان ایجاد میشده که این صدا بوسیله یک تقویت کننده صوت که به آن متصل بوده تقویت میشده است.
از آنجائیکه این سیم تنها یک صدای ساده ایجاد میکرده برای داشتن چندین صدا ابتدا یک سیم دیگر و سپس چندین سیم به اندازه های کوتاهتر به کمان بسته شده و از این طریق چندین صدا تولید گردیده. ازدیاد این سیمها و افزوده شدن یک جعبه تشدید صوت منجر به اختراع چنگ کمانی Harp Arqueeگردید. سپس سازی متشکل از مجموعه ای از سیمها به نام لیر ظهور کرد که در آن سیمهایی به طول مساوی کار گذاشته شد.
یونانیها دو نوع لیر داشتند ، یکی به نام لیرا و دیگری به نام کیتارا، کیتارا بوسیله رمیها تغییر شکل یافت و نام گیتار نیز از همین کلمه گرفته شده است .
بعدها رو می ها برای نخستین بار سازهایی چون سیتارا ، پاندورا Pandora و فیدیکولا Fidicula را نواختند و از این راه آلات کوردوفن در تمام اروپا رواج یافت.
در واقع نخستین گیتارهای واقعی در آغاز دوره رنسانس به ظهور رسید . این گیتار ها به دلیل داشتن بدنه ای باریک و شکلی مدور متمایز بودند.
به تدریج در قرنهای چهارده و پانزده پسوندهای موریسکا و لاتینا حذف شد و در سراسر اروپا آلات موسیقی خانواده گیتار با اسمهایی از قبیل : گیتارا ، گیترنه،گیترن Giteren( سازی سیمی مفتولی و منسوخ شده شبیه به گیتار که به زبان فرانسوی گیترنه و به زبان اسپانیایی گیتارا گفته می شد.) و شیتارا معین شدند.
در همان زمان گروه زیادی از سازهای خانواده کوردوفن ، با اسمهایی از قبیل: ویهوئلVihuelaا در اسپانیا و ویولا Viola در ایتالیا خوانده می شدند.
بعضی از این سازها با آرشهde arco ، بعضی با مضراب de penolaو بضی دیکر هم با انگشتde mano نواخته می شدند.
از ویهوئلای انگشتی ( ویهوئلا دمانو ) نوعی گیتار پدید آمد.
درطی قرنهای چهارده و پانزده در شکل گیتار و ویهوئلا تغییرات قابل توجه ای بوجود آمد به تدریج در پهلوهای آنها فرورفتگی ایجاد شد و در قرن شانزده هر دو ساز آشکارا شبیه گیتار شدند.
در قرن شانزده این دو ساز در اسپانیا بسیار رایج بودند و نوازندگی با انگشت به حدی عمومیت پیدا کرد که پسوند de mano در این کشور به کلی از اسم این سازها حذف شدند.از آن پس گیتار بدنه ای بزرگتر و شکلی مدورتر به خود گرفت .
یکشنبه، آذر ۲۷، ۱۳۸۴
چهارشنبه، آذر ۲۳، ۱۳۸۴
بلند گو
بلندگوی خوب کدام است؟
تا قبل از سال 1970 راه مشخصی برای تشخیص خوب بودن یا مقایسه بلندگو ها وجود نداشت چرا که استانداردی در این زمینه تهیه نشده بود و سازندگان هریک استاندارد خود را رعایت می کردند. اما پس از آن بتدریج از طرف AES انجمن مهندسین صوتی (Audio Engineering Society) استانداردهایی در این زمینه تدوین شد که طی آن پارامترهایی برای ارزیابی بلندگوها در آن معرفی شده است. این پارامترها امروزه بنام Thiele-Small معروف است و توسط دو مهندس بنام های Thiele و Small تدوین شدند. T.N. Thiele سر مهندس طراح یکی از شبکه های مخابراطی استرالیا بود که مسئولیت آزمایشگاه مهندسی فدرال را نیز بعهده داشت. وظیفه او اغلب تهیه و یا آزمایش قطعات و لوازم مورد نیاز برای امور مربوط به فعالیت های صوتی و تصویری شبکه های رادیو تلویزیون استرالیا بود. همچنین Richard H. Small هموطن او دانشجوی فارغ التحصیلی بود که در حال انجام تحقیقات مهندسی برق در دانشگاه سیدنی بود.
جمعه، مهر ۲۲، ۱۳۸۴
خرید ساز
- نكاتي مهم در رابطه با خريد
ساز(گيتار)
در سالهاي اخير علاقه به يادگيري رشته هاي مختلف هنري(بخصوص موسيقي) در بين قشرهاي مختلف جامعه و بيشتر در جوانان افزايش پيدا كرده است كه همين امر باعث رونق گرفتن بازار خريد
و فروش و ساخت انواع ساز خصوصا ساز گيتار شده است.
اكثر خانواده هايي كه اقدام به خريد ساز مي نمايند متاسفانه اطلاعات كافي در مورد چگونگي خريد
ساز و قيمت آن ندارند لذا لازم دانستم اطلاعا تي را در اين مورد در اختيار خوانندگان محترم اين ماهنامه قرار دهم اميدوارم مورد استفاده هنر دوستان قرار گيرد.
البته توضيح كامل در رابطه با تشخيص كيفيت ساز ونوع چوب و مواردي از اين قبيل از حوصله اين متن
خارج مي باشد پس به ذكر نكات مهم تر ميپردازم
1-خريد ساز
خريد ساز اولين قدم در ياد گيري شما مي باشد پس داشتن كمي دقت در خريد آن مي تواند به بالا
رفتن ميزان علاقه شما به ساز مورد نظرتان و ادامه يادگيري آن كمك بكند سعي كنيد سازي كه
مي خريد حتما مارك دار باشد و مارك و مدل آن حتما در داخل ساز نوشته شده باشد توصيه مي كنم
قبل از خريد در رابطه با مارك هاي شناخته شده و معروف حتما تحقيق نماييد.
از نظر ظاهر دقت كنيد ساز مورد نظرتان شكستگي وترك نداشته باشد وصداي آن شفاف باشد. به
دسته گيتار دقت كرده و از سالم بودن آن وكيفيت سيم گيتار مطمئن شويد(سيمها بايد تميز وشفاف
و زنگ نزده باشد) گيتاري كه خريداري مي كنيد بايد حتماجعبه داشته باشد واگر از نوع مرغوب و
ماركدار باشد معمولا شماره سريال سازبايد بر روي جعبه ي آن قيد شده باشد.
2-نگهداري
بعد از استفاده از گيتار حتما سازتان را در جايش قرار دهيد.از قرار دادن ساز در محلهايي كه هوا دماي
متعادل ندارد و بيش از حد سرد يا گرم مي شود خودداري نماييد. گيتار خود را نزديك شوفا ژ و فن كوئل
قرار ندهيد اگر اجبارا’ محل قرار گرفتن سازتان گرم است حتما’ هواي اتاق را كمي مرطوب نماييد. بعد از
استفاده از ساز بهتر است سيمها را با يك دستمال خشك كنيد(رطوبت دست براي سيمهاي گيتارتان
مناسب نمي باشد) اگر قصد داشتيد مدتي از سازتان استفاده نكنيد حتما’ سيمهاي آن را مقداري از
كوك خارج نماييد تا به ساز شما صدمه وارد نشود. حتما’ ساز خود را براي كوك كردن به يك شخص وارد بدهيد زيرا كوك غير استاندارد به گيتار شما لطمه وارد مي كند.
در خاتمه توصيه مي شود قبل از خريد سازتان درمورد سبكهاي مختلف موسيقي (گيتار )تحقيق نماييد
تا علاقه واستعداد شما به بيراهه كشيده نشود.سعي كنيد در تمرينات پشتكار داشته باشيدو زود ما’يوس نشويد. با تشكر از توجه تان به اين مقاله
موفق وپيروز باشيد
مهربد ثاقب فر
با سلام
مطا لب این وبلاگ بیشتر در رابطه با موسیقی.. ادبیات ..وتاریخ است
به امید همراهی و و هم فکری شما دوستان
مهربد ثاقب فر
مطا لب این وبلاگ بیشتر در رابطه با موسیقی.. ادبیات ..وتاریخ است
به امید همراهی و و هم فکری شما دوستان
مهربد ثاقب فر
اشتراک در:
پستها (Atom)